Water uit je uitlaat?

Rijden op waterstof. Leuke feitjes en weetjes.

Afgelopen week een Toyota Mirai gespot in Salland? Dat kan kloppen. Focus Fleet Advies vind het belangrijk om alle soorten brandstoffen en alle verschillende type auto’s te ervaren. Zo zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en deze keer was het de beurt aan de waterstofauto van Toyota (Mirai). Bedankt Toyota Nederland (Louwman en Parqui)

Zit er eigenlijk wel een uitlaat op een waterstof auto, of moeten we het een afvoer noemen? Het bijzondere aan deze auto is dat de auto geen Co2 , maar puur water uitstoot.

Door de Mirai uitvoering te testen vertel ik in onderstaande FAQ meer over waterstof.  

Wat is waterstof?

Waterstof is een chemisch element, die van nature niet op de wereld voorkomt. Waterstofgas produceer je door water (H2O) te splitsen dmv. elektrolyse in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2)

Hoe werkt nou zo’n waterstof auto?

In principe is een waterstof auto (FCEV) een elektrische auto (BEV), echter dan zonder (grote) batterij om de energie op te slaan, maar met een kleine batterij waarbij de brandstofcel waterstof omzet in energie om de accu te voeden. Dit betekent dat de auto aangedreven wordt door een elektromotor met daarbij alle voordelen, denk bijvoorbeeld aan:

-Regenereren (bij remmen energie terug leveren aan accu)
-Koppel en 1 lange versnelling
-Relatief snel kunnen tanken(2-3 min)
-Bijna onuitputtelijke voorraad water waaruit waterstof gemaakt kan worden.

Nadelen:
-Beschikbaarheid waterstofstations
-Aanschafprijs waterstof voertuigen
-Kosten op dit moment van waterstof (12 euro per kg)

Kansen:
De verwachting is wel dat de waterstofprijs gaat zakken, wanneer de afname van waterstof groter wordt en dus de productie gaat stijgen.

FCEV (Fuel Cell Eletric Vehicles)
Tanken: Gecomprimeerde vloeibare waterstof
BEV (Battery Electric Vehicles)
Tanken: elektriciteit (stekkeren)

Hoeveel actieradius heeft de Toyota Mirai?

In de praktijk kom ik op 1,05 KG per 100 kilometer uit. De tank bevat 5,6 KG waterstof dus dit betekent 5,6 x105= 588 kilometer(realistisch), en dan moet ik erbij zeggen dat ik niet mijn best gedaan heb om heel zuinig te rijden. Dit komt op een praktijk actieradius van 588 kilometer uit. (Toyota zegt 650 km) dus bij een zuinige rechtervoet misschien nog haalbaar ook.

Waterstof duurzaam?

Waterstof klinkt heel duurzaam maar is dat ook zo. Het belangrijkste is hoe de waterstof gemaakt wordt. Er zijn namelijk 3 typen waterstof:
-Groene waterstof
. Gemaakt van energie uit duurzame bronnen, zoals zonne-en windenergie, dit is de meest duurzame vorm voor de productie van waterstof.
-Blauwe waterstof
. Gemaakt van energie uit kolen of aardgascentrales, waarbij de Co2 die bij de productie vrijkomt, wordt afgevangen en vervolgens opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden op zee.
-Grijze waterstof. Gemaakt van energie uit kolen of aardgascentrales, waarbij Co2 vrijkomt inde atmosfeer. (op dit moment wordt de meeste waterstof gewonnen uit aardgas of kolen.

Let er dus goed op dat je weet waar je waterstof vandaan komt, om echt je C02 footprint te verminderen.

Welke modellen zijn er beschikbaar in Nederland?

Op dit moment van schrijven zijn er 2 waterstof auto’s in Nederland:
-Toyota Mirai
-Hyundai Nexo

Hoe werkt het tanken van een waterstofauto?

Eigenlijk heel simpel. Je vult net zoals een gas (CNG)auto de tank bij een (waterstof)pompstation. Tanken doe je in KG’s in een waterstof auto en niet zoals je gewend bent in Liters. De Mirai is voorzien van 3 waterstoftanks waarin in totaal 5,6 kg waterstof gevuld kan worden.

Waterstof stations in Nederland?

Op dit moment zijn er 13 actieve waterstof stations in Nederland. Op https://h2.live/en/ kun je in heel Europa zien waar er actieve stations zijn, maar ook waar er stations gebouwd gaan worden en de status ervan. Erg handige link. Volgens planning moeten er eind 2022 20 waterstofstations in Nederland zijn.

Benieuwd naar mijn eigen ervaring met de Mirai?

Ik vertel het je graag persoonlijk, bel of mail mij gerust!

 

Over Focus Fleet Advies

Vanuit een onafhankelijke en transparante werkwijze geven we grip op het wagenpark van bedrijven. We bieden concrete adviezen en de best mogelijke condities om wagenparkbeheer beheersbaar te maken.